Cukinie pokrój w półplasterki, pomidor w ósemki, a cebulę w piórka.
Połącz wszystko na talerzu z ugotowaną kaszą.
Do blendera włóż natkę pietruszki, wyciśnięty czosnek i pestki słonecznika. Zalej oliwą i dopraw do smaku. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji (jeśli będzie za gęste, dodaj więcej oliwy). Polej sałatkę zielonym pesto.
Cały świat podziwia bogactwo włoskiej kuchni, a przede wszystkim różnorodne potrawy z makaronów, pizze i risotta. Są one nie tylko bardzo smaczne, ale też łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Bp Artur Ważny o swojej nominacji: Idę służyć Bogu i ludziom. Pokój Tobie, diecezjo sosnowiecka!
2024-04-23 15:17
eb/KAI
BP KEP
Bp Artur Ważny
Ojciec Święty Franciszek mianował biskupem sosnowieckim dotychczasowego biskupa pomocniczego diecezji tarnowskiej Artura Ważnego. Decyzję papieża ogłosiła w południe Nuncjatura Apostolska w Polsce. W diecezji tarnowskiej nominację ogłoszono w Wyższym Seminarium Duchownym w Tarnowie. Ingres planowany jest 22 czerwca.
Znamy datę prawnego objęcia urzędu biskupa sosnowieckiego przez bp. Artura Ważnego
2024-04-25 15:40
diecezja.sosnowiec.pl/ks. Przemysław Lech
diecezja.sosnowiec.pl/ks. Przemysław Lech, ks. Paweł Sproncel
- Pokój wam wszystkim, którzy trwacie w Chrystusie – słowami z 1 Listu św. Piotra Apostoła bp Artur Ważny pozdrowił wszystkich zebranych na auli w Kurii Diecezjalnej w Sosnowcu. W spotkaniu, które odbyło się przed południem 25 kwietnia br. wziął udział abp Adrian Galbas SAC, administrator apostolski diecezji sosnowieckiej oraz pracownicy instytucji diecezjalnych, m.in.: kurii, sądu biskupiego, archiwum, Caritasu i mediów diecezjalnych.