S. Wojciecha Rdzanek, sercanka, jest współautorką książki „Kuchnia Sióstr Sercanek”. Zgromadzenie Służebnic Najświętszego Serca Jezusowego istnieje już 119 lat. Przez cały pontyfikat Jana Pawła II siostry z tego zgromadzenia posługiwały w kuchni watykańskiej.
1kg kwaskowych jabłek
ok. 3 łyżek przesianej mąki
1 jajko
pół szklanki tartej bułki
olej do smażenia
15 dkg mrożonych malin lub truskawek
pół szklanki śmietany
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, odsączyć sok. Dodać jajko i mąkę w takiej ilości, aby powstała gęsta masa. Z masy formować niewielkie krokieciki i panierować je w tartej bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Owoce rozmrozić, zmiksować i podgrzać. Dodać śmietanę i wymieszać. Polać krokiety sosem. Podawać od razu.
Lekkie danie, idealne na obiad w upalny dzień, kiedy nie chce nam się gotować. Równie dobre na przystawkę. Przepis nadesłała p. Judyta Augustyn z Cmolasu (diecezja rzeszowska)
Po raz 42. z Warmii do Częstochowy ruszyła Warmińska Pielgrzymka Piesza. - Życzę wam, aby każdy, kto będzie dołączał do was na szlaku, mówił, że chce być przy was, bo z wami jest Bóg - mówił do pielgrzymów na zakończenie Eucharystii abp Józef Górzyński, metropolita warmiński. Na szlak pielgrzymkowy wyszło około 150 osób.
„Jezus mówi: chcę się tobą zająć” – ojcowie Szustak i Nowak w Casa Polonia
2025-08-01 00:41
Vatican Media
Vatican News / ks. Marek Weresa
O. Adam Szustak
Marta z Betanii – zapracowana, pełna troski, ale też niepozbawiona pretensji. W drugim dniu Katechez Jubileuszowych w Casa Polonia podczas Jubileuszu Młodzieży w Rzymie dominikanie oo. Adam Szustak i Tomasz Nowak pokazali, że historia Marty to opowieść o nadziei. Nie tej po ludzku spodziewanej, ale tej, którą daje Bóg – i którą On sam ma w nas.