Jesienią zwykle wzmaga się apetyt na słodkie przysmaki. Według dietetyków ciasta to tzw. puste kalorie, jednak trudno odmówić sobie kawałka domowego wypieku, chociażby na poprawę nastroju. Proponowany przepis jest prosty i szybki do wykonania. Warunkiem żeby ciasto nie wyrosło z zakalcem jest by jajka i olej były w temperaturze pokojowej. Jabłka można zastąpić gruszkami lub śliwkami, a całość dodatkowo posypać cukrem pudrem.
• 40 dag mąki
• 6 jajek
• 20 dag cukru
• 6 łyżek oleju
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 3 jabłka
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Do masy jajecznej dodać mąkę i olej, wymieszać. Okrągłą formę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na cienkie cząstki, ułożyć na cieście. Piec w temp. 150OC na złoty kolor ok. 40 min.
Czym się zajmuje Komisja Episkopatów Wspólnoty Europejskiej (COMECE)?
2024-05-02 19:53
pb/KAI
pixabay.com
Rozszerzanie Unii Europejskiej, protesty rolników, aborcja, migracja i prawo azylowe, kryzys energetyczny, wojna w Ukrainie i na Bliskim Wchodzie, wolność religijna, pandemia COVID-19 i odbudowa po niej - to niektóre ze spraw, którymi w ostatnim czasie zajmowała się Komisja Episkopatów Wspólnoty Europejskiej (COMECE).