Reklama

Porady

Miodowe kuracje

Miód na odporność

Adobe Stock

Jedno z miodowych przysłów brzmi: Widać po buzi, a nawet po chodzie, kto chowany na kluskach, a kto na miodzie.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Miód zawiera wiele składników niezbędnych do funkcjonowania organizmu. Spożywając w miarę systematycznie nawet niewielką porcję miodu, nasycamy organizm łatwo przyswajalnymi, znajdującymi się w tym „eliksirze młodości” składnikami, co skutkuje tym, że jego organy prawidłowo funkcjonują. W wyniku metabolizmu składniki miodu, biokomponenty – chociaż niektóre z nich, np. glukoza, tego nie potrzebują – rozprowadzane przez układ krwionośny docierają do wszystkich „zakątków” ciała, m.in. do twarzy i narządów ruchu, dostarczając potrzebne im składniki.

Dziś wiemy, że tych podstawowych biokomponentów, ale i tych w mniejszym nasyceniu, w zależności od odmiany miodu, jest aż kilkaset. Ich ilość, ale też do pewnego stopnia jakość, w dużej mierze zależą od „surowca” potrzebnego do „produkcji” miodu, czyli od jakości zbieranych przez pszczoły nektaru i spadzi. Dlatego mówimy, że jeden miód w większym, a inny w mniejszym stopniu oddziałuje na dany organ, czyli potocznie mówiąc, jeden jest „lepszy” na krążenie, a inny – na przeziębienie. Wszystkie odmiany miodów zawierają jednak określone składniki, dzięki którym miód jest miodem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W skład miodu wchodzą: węglowodany, nazywane też fachowo monosacharydami lub wielocukrami, związki flawonoidowe, związki azotowe (białka), kwasy organiczne, koloidy roślinne, dekstryny, związki mineralne, aromaty, olejki eteryczne, alkohole, ketony, aldehydy, witaminy i woda. Każdy z tych komponentów składa się z szeregu substancji w odpowiednich proporcjach wzajemnie ze sobą powiązanych. W konsekwencji ich przyjmowania organizm staje się zdolny do zwalczania chorobotwórczych patogenów: bakterii, wirusów, grzybów i pierwotniaków. Innymi słowy – nabywa dostateczną odporność. Zaleca się przyjmowanie miodu po wcześniejszym rozcieńczeniu go wodą i pozostawieniu na kilka godzin. Wtedy pod wpływem jednego z licznych obecnych w nim enzymów, o nazwie oksydaza glukozy, uwalnia się nadtlenek wodoru. Tak powstały związek już w stężeniu 3-10 µg/ml niszczy wszystkie wspomniane wcześniej chorobotwórcze patogeny. Dzięki rozcieńczeniu miodu wodą jego aktywność wzrasta od 6 do 220 razy w porównaniu z aktywnością miodu nierozcieńczonego. Stałe przyjmowanie dawki miodu, np. łyżki stołowej (25-30 g) na dobę, skutkuje odpornością organizmu na infekcje spowodowane ww. przyczynami. Zewnętrznym tego efektem jest m.in. to, że organizm tryska zdrowiem, co wyraża się także w wyglądzie twarzy, a o czym z satysfakcją świadczą ci, którzy w ten sposób na co dzień używają miodu.

Reklama

Na odporność mają wpływ, w większym lub mniejszym stopniu, wszystkie odmiany miodów. Z uwagi jednak na większą ilość składników w niektórych z nich poleca się stosować te odmiany miodów, które zawierają ich większe ilości. Są to miody: spadziowy ze spadzi iglastej, spadziowy ze spadzi liściastej, leśny, wielokwiatowy, gryczany, mniszkowy i nawłociowy.

Pyłek kwiatowy
Pokarm pszczół zawiera pyłek, czyli plemniki kwiatów, znacznie bogatsze w składniki niż sam miód. O tym, że pyłek jako składnik pokarmowy pszczół jest im nieodzowny, świadczy fakt, że na czas chłodów, kiedy nie ma już kwiatów, a zatem i pyłek jest niedostępny, pszczoły konserwują go sobie w postaci pierzgi. Jej brak, podobnie jak niedostateczny dopływ pyłku w okresie lata, powoduje choroby pszczół, ich krótsze życie, zahamowanie rozwoju, a nawet wyrzucanie niedokarmionych larw z komórek. Spożywanie pyłku przez pszczoły owocuje natomiast ich zdrowiem, dynamicznym rozwojem, dłuższym życiem, energią i w konsekwencji większą ilością ich głównego wytworu, czyli miodu. Organizm człowieka zasilany składnikami pyłku i miodu (synergizm) reaguje odpornością.

Polskie miody odmianowe i ich zdrowotne oddziaływanie
Ks. Eugeniusz Marciniak
Wydawnictwo: Fundacja Pomocy Człowiekowi i Środowisku „Humana Divinis”
Liczba stron: 236
Oprawa: miękka
Cena: 35 zł
Zamówienia:
tel. 34 365 19 17
w godz. 7-15
kolportaz@niedziela.pl

Podziel się:

Oceń:

+3 0
2021-11-22 20:57

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

210 litrów miodu zebrano z uli na dachu Urzędu Miasta Gdyni

marina_foteeva – stock.adobe.com

210 litrów miodu zebrano w tym roku z uli znajdujących się na dachu budynku Urzędu Miasta Gdyni. Są w nim głównie pyłki klonu i śliwy. Miejski miód jest zdrowy - nie zawiera żadnych metali ciężkich.

Więcej ...

Apostoł ubogich i cierpiących

Św. Stanisław Kazimierczyk

pl.wikipedia.org

Św. Stanisław Kazimierczyk

Więcej ...

Chełm. Powołani do miłości

2024-05-05 12:22

Tadeusz Boniecki

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

#PodcastUmajony (odcinek 5.): Ile słodzisz?

Wiara

#PodcastUmajony (odcinek 5.): Ile słodzisz?

To święty również na dzisiaj

To święty również na dzisiaj

Rozważania na niedzielę: Jak się uczyć miłości?

Wiara

Rozważania na niedzielę: Jak się uczyć miłości?

Ks. Węgrzyniak: miłość owocna i radosna dzięki...

Wiara

Ks. Węgrzyniak: miłość owocna i radosna dzięki...

Czy 3 maja obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów...

Kościół

Czy 3 maja obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów...

Nakazane święta kościelne w 2024 roku

Kościół

Nakazane święta kościelne w 2024 roku

Czy 3 maja obowiązuje nas udział we Mszy św.?

Kościół

Czy 3 maja obowiązuje nas udział we Mszy św.?

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Wiara

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

Nabożeństwo majowe - znaczenie, historia, duchowość +...

Wiara

Nabożeństwo majowe - znaczenie, historia, duchowość +...