Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Kluchy, kluski i kluseczki

Potrawy z ziemniaków i mąki cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Przyrządzamy je jako samodzielne dania lub też dodatek do mięs czy sosów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Knedle z owocami

SKŁADNIKI :
* 50 dag ugotowanych ziemniaków
* 1 pełna szklanka mąki pszennej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 jajko
* 1 żółtko
* 50 dag owoców (śliwki, truskawki, mogą być mrożone lub z kompotu)
* sól

Wykonanie:
1. Ziemniaki po ugotowaniu, gorące, przeciśnij przez praskę, wystudź.
2. Dodaj mąkę ziemniaczaną i pszenną, wbij jajko, dodaj żółtko, wyrabiaj ciasto i natychmiast formuj z niego knedle.
3. Podsypując mąką, na stolnicy uformuj wałek, pokrój na równe porcje i na dłoni kształtuj placuszki, na które nakładaj nadzienie.
4. Zlepiaj kulki o średnicy 5 cm i wrzucaj na wrzącą osoloną wodę.
5. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze kilka minut.
6. Wyjmuj łyżką cedzakową i przelewaj gorącą wodą.
7. Knedle podawaj zaraz po przyrządzeniu polane stopionym masłem ze zrumienioną bułką tartą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kluski śląskie

SKŁADNIKI :
* 1 kg ugotowanych ziemniaków
* 20 dag mąki ziemniaczanej
* 1 żółtko
* sól

Reklama

Wykonanie:
1. Ziemniaki ugotuj, odcedź i gorące przepuść przez praskę.
2. Dodaj żółtko i dokładnie wymieszaj.
3. Przestudzone ziemniaki przełóż do miski. Wygładź powierzchnię i podziel na 4 części. Jedną część wyjmij i uzupełnij mąką ziemniaczaną. Wyrób ciasto.
4. Formuj małe kluseczki kuleczki.
5. Wrzucaj na osoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch, wyjmuj łyżką cedzakową.

Kartacze

SKŁADNIKI:
* 2 kg surowych ziemniaków (waga po obraniu)
* 1 kg ugotowanych ziemniaków
* 50 dag mielonej łopatki wieprzowej
* 1 średnia cebula
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* sól, pieprz

Reklama

Wykonanie:
1. Do zmielonego mięsa dodaj przyprawy: płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu. Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na tłuszczu. Dodaj do mięsa, wymieszaj.
2. Ugotowane i jeszcze gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę.
3. Surowe ziemniaki obierz cienko i zetrzyj na tarce, na bardzo drobnych oczkach lub w maszynce do mielenia z odpowiednią nakładką.
4. Starte ziemniaki bardzo mocno odciśnij z wody. Odciśniętej wody nie wylewaj – odstaw ją w miseczce na 10 min. Po tym czasie na dnie naczynia powinna się zebrać skrobia z ziemniaków.
5. Wodę odlej, a skrobię dodaj do masy ziemniaczanej. Dodaj też dwie łyżki mąki ziemniaczanej.
6. Połącz dokładnie ziemniaki ugotowane i surowe oraz mąkę ziemniaczaną. Dodaj łyżeczkę soli. Masa ziemniaczana powinna być zwarta i gęsta – jeśli taka nie jest, można dodać jeszcze łyżkę mąki ziemniaczanej.
7. Nabierz dwie łyżki masy ziemniaczanej. Uformuj kulkę, a następnie spłaszcz ją na placek wielkości dłoni. Łyżkę surowego farszu mięsnego umieść na środku placka. Placek zamknij i uformuj w dłoniach na kształt wydłużonego jajka.
8. W dużym, szerokim garnku zagotuj wodę. Wsyp płaską łyżeczkę soli. Na wrzątek kładź po kilka kartaczy na raz. Gotuj przez 15 min. Wyławiaj łyżką cedzakową.
9. Ciepłe kartacze podawaj z drobno posiekaną cebulką zrumienioną na tłuszczu.

Kopytka

SKŁADNIKI:
* 50 dag ugotowanych ziemniaków
* ok. 1 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 jajko
* sól

Wykonanie:
1. Ziemniaki obierz, ugotuj, odcedź i gorące przepuść przez praskę lub utłucz perforowanym tłuczkiem.
2. Ostudzone ziemniaki wyłóż na stolnicę. Uformuj wianuszek, wbij jajko, dodaj obie mąki, zarób ciasto nożem i szybko zagnieć ręką.
3. Ciasto podziel na kilka części, formuj wałki, spłaszczaj je lekko nożem i krój skośne kluski.
4. Bezpośrednio po uformowaniu wrzucaj kluski do wrzącej osolonej wody i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
5. Wyjmuj dużą cedzakową łyżką.

Podziel się:

Oceń:

+1 0
2025-02-04 13:42

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Nowenna do św. Ojca Pio

"Głos Ojca Pio"

Nowenna do św. Ojca Pio odmawiana między 14 a 22 września.

Więcej ...

Kardynał Biffi i realistyczne podejście do imigracji

2025-09-16 10:43

Adobe.Stock

Dziesięć lat temu, 11 lipca 2015 roku, zmarł kard. Giacomo Biffi, jedna z najwybitniejszych postaci Kościoła we Włoszech, która pozostawiła po sobie głęboki i niezatarty ślad. Urodzony w Mediolanie w 1928 r., Biffi był arcybiskupem Bolonii w latach 1984–2003.

Więcej ...

Wokalistka Siewców Lednicy uległa poważnemu wypadkowi

2025-09-16 21:16
Agnieszka Chrostowska

Karol Porwich/Niedziela

Agnieszka Chrostowska

Agnieszka Chrostowska uległa poważnemu wypadkowi. Pisze o tym w swoich mediach społecznościowych zespół Siewcy Lednicy.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Nowenna do św. Ojca Pio

Wiara

Nowenna do św. Ojca Pio

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Wiara

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Młodzieńcze, tobie mówię, wstań!

Wiara

Młodzieńcze, tobie mówię, wstań!

Niemcy/ Prezydent Nawrocki: musimy być przygotowani do...

Wiadomości

Niemcy/ Prezydent Nawrocki: musimy być przygotowani do...

Niezwyciężony Triumf serca

Wiadomości

Niezwyciężony Triumf serca

Nowenna do Matki Bożej Bolesnej

Wiara

Nowenna do Matki Bożej Bolesnej

Archidiecezja katowicka: Komunikat w sprawie parafii św....

Kościół

Archidiecezja katowicka: Komunikat w sprawie parafii św....

Samolot wypadł z pasa startowego na lotnisku w Krakowie

Wiadomości

Samolot wypadł z pasa startowego na lotnisku w Krakowie

Pijany mężczyzna podczas Mszy św. zatakował kapłana

Kościół

Pijany mężczyzna podczas Mszy św. zatakował kapłana