Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Dania z polskich kasz

Kasza jest nie tylko zdrowa, bo pomaga obniżyć cholesterol i poprawić pracę serca, ale i bardzo smaczna. Doskonale komponuje się z grzybami, warzywami i mięsem.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kaszotto z kurczakiem

SKŁADNIKI :
* 40 dag fileta z kurczaka
* przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
* 3 łyżki masła klarowanego
* 3 łyżki oliwy
* 1 cebula
* 1 czerwona papryka
* 15 dag pieczarek
* 2 ząbki czosnku
* niepełna szklanka suchej kaszy gryczanej
* 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

Wykonanie:
1. Filet z kurczaka pokrój w kostkę 1,5 cm x 1,5 cm, przypraw solą, pieprzem, oregano i mieloną słodką papryką.
2. Na patelni rozgrzej oliwę i masło klarowane, wrzuć mięso i przesmaż na złoty kolor.
3. Mięso zdejmij z patelni. Na pozostałym tłuszczu przesmaż obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę oraz pieczarki. Na koniec dodaj posiekany czosnek. Wszystkie warzywa smaż ok. 10 min.
4. Do warzyw dodaj kaszę gryczaną. Wlej dwie szklanki wody lub bulionu warzywnego. Całość wymieszaj i duś pod przykryciem do miękkości.
5. Pod koniec dodaj mięso z kurczaka i wymieszaj.
6. Kaszotto podawaj z pomidorkami koktajlowymi.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pęczak z pieczarkami

SKŁADNIKI :
* 1,5 szklanki kaszy pęczak
* 2 łyżki oleju
* 2 szklanki bulionu warzywnego
* 2 łyżki masła
* 1 cebula
* 50 dag pieczarek
* sól, pieprz
* 2 łyżki posiekanej zieleniny

Reklama

Wykonanie:
1. Kaszę wypłucz w zimnej wodzie.
2. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć do niego kaszę, przesmażaj chwilę i zalej ciepłym bulionem. Ustaw gaz na minimalny płomień i gotuj kaszę powolutku.
3. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę.
4. Dodaj do niej pokrojone w plastry pieczarki i duś do odparowania wody. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
5. Gdy kasza wchłonie cały bulion, powinna być już miękka. Dodaj do niej przesmażone pieczarki i wymieszaj. Ewentualnie dopraw do smaku.
6. Kaszę podawaj posypaną posiekaną zieleniną jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.

Gołąbki z kaszą

SKŁADNIKI :
* 1 główka kapusty włoskiej lub białej
* 20 dag kaszy jęczmiennej
* 20 dag kaszy gryczanej
* 50 dag pieczarek
* 1 cebula
* sól, pieprz
* 2 szklanki bulionu warzywnego
* 3-4 łyżki tłuszczu
Sos pieczarkowy:
* 50 dag pieczarek
* 1 cebula
* 1-2 łyżki mąki pszennej
* 1/2 szklanki śmietany
* 1/2 szklanki wody
* sól, pieprz.

Reklama

Wykonanie:
1. Kapustę sparz, wytnij głąb i oddziel liście.
2. Każdą z kasz ugotuj osobno na sypko.
3. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na tłuszczu i dodaj pokrojone pieczarki. (Uwaga: tak samo przygotowuje się pieczarki do sosu – można je też zrobić razem i rozdzielić na połowę). Razem duś do miękkości. Pod koniec duszenia przypraw solą i pieprzem.
4. Ugotowane kasze wymieszaj z pieczarkami. Dopraw do smaku. Jeśli farsz jest zbyt suchy, dolej bulionu.
5. Masę nakładaj na liście kapusty, zaginaj brzegi i zwijaj w rulon.
6. Gołąbki układaj dość ciasno, warstwami, w naczyniu żaroodpornym wyłożonym liśćmi kapusty.
7. Podlej bulionem i duś w piekarniku (180°C) do miękkości (ok. 1 godz.). W razie potrzeby w trakcie duszenia uzupełnij odparowany bulion.
8. Śmietanę wymieszaj z mąką na gładką masę. Dodaj wodę i połącz z uduszonymi pieczarkami. Całość chwilę gotuj, ciągle mieszając. Dopraw do smaku.
9. Gołąbki podawaj z sosem pieczarkowym jako samodzielne danie.

Pierogi kapuściano-jaglane

SKŁADNIKI:
Ciasto:
* 30 dag mąki
* 1 żółtko
* 1 szklanka ciepłej wody
* 2 łyżki oleju
* sól
Farsz:
* 30 dag kaszy jaglanej
* bulion grzybowy lub woda
* kostka grzybowa
* 1 cebula
* 5-10 suszonych grzybów
* olej
* 25 dag kapusty
* 1 jajko
* sól, pieprz, majeranek

Wykonanie:
1. Z mąki, żółtka, ciepłej wody, oleju i szczypty soli zagnieć ciasto na pierogi.
2. Kaszę jaglaną ugotuj na półsypko na bulionie lub wodzie z dodatkiem kostki grzybowej.
3. Pokrojoną w kostkę cebulę uduś razem z grzybami na oleju.
4. Kapustę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości i odciśnij.
5. W maszynce do mięsa zmiel grzyby, kapustę i kaszę.
6. Do masy dodaj jajko, przyprawy i wymieszaj.
7. Ciasto rozwałkuj na stolnicy. Wycinaj szklanką kółka, nakładaj na nie farsz i zawijaj pierogi. Gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną.
8. Podawaj ze skwarkami lub z zeszkloną cebulą – według upodobania.

Podziel się:

Oceń:

2025-03-04 13:58

[ TEMATY ]

Wybrane dla Ciebie

Zdrowe śniadanie

Niedziela Ogólnopolska 8/2015, str. 58

Graziako

Post służy leczeniu zarówno duszy, jak i ciała. Sensem postu jest duchowe nawrócenie człowieka, przekształcenie blokujących go słabości w uzdrawiające siły duchowe. Warto też w tym czasie zadbać o swoje zdrowie, zmienić nawyki żywieniowe.

Więcej ...

Muzyka i pokaz dronów rozświetliły Plac Świętego Piotra

2025-09-14 08:28

Vatican News

Więcej ...

Alerty i syreny na straży Twojego bezpieczeństwa

2025-09-14 18:49

Stock.Adobe

Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji informuje.

Więcej ...

Reklama

Najpopularniejsze

Nowenna do św. Ojca Pio

Wiara

Nowenna do św. Ojca Pio

Niezwyciężony Triumf serca

Wiadomości

Niezwyciężony Triumf serca

Święto Podwyższenia Krzyża Świętego

Wiara

Święto Podwyższenia Krzyża Świętego

Nowenna do Matki Bożej Bolesnej

Wiara

Nowenna do Matki Bożej Bolesnej

Archidiecezja katowicka: Komunikat w sprawie parafii św....

Kościół

Archidiecezja katowicka: Komunikat w sprawie parafii św....

Pijany mężczyzna podczas Mszy św. zatakował kapłana

Kościół

Pijany mężczyzna podczas Mszy św. zatakował kapłana

„Ciemne Typy” z Polski na kanonizacji Frassatiego i...

Kościół

„Ciemne Typy” z Polski na kanonizacji Frassatiego i...

Nowenna do św. Stanisława Kostki

Wiara

Nowenna do św. Stanisława Kostki

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój

Wiara

Modlitwa św. Jana Pawła II o pokój