Babka wielkanocna
SKŁADNIKI (porcja na dwie duże formy z kominem):
3 szklanki mąki pszennej
10 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
8 żółtek
1 opakowanie cukru wanilinowego
otarta skórka z połowy cytryny
3/4 szklanki stopionego masła
szczypta soli
smażona skórka pomarańczowa
garść rodzynków
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 torebka cukru wanilinowego
1/2 szklanki wody
aromat cytrynowy
Reklama
Wykonanie:
1. Drożdże rozprowadź niewielką ilością ciepłego
mleka, dodaj 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, wymieszaj
i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym
do białości.
3. Sparzone i osączone rodzynki oraz drobno pokrojoną
skórkę pomarańczową wymieszaj z łyżką mąki.
4. Mąkę przesiej do miski. Dodaj wyrośnięte drożdże,
utarte żółtka, sól, skórkę otartą ze sparzonej cytryny
i wyrabiaj ciasto, dodając tyle ciepłego mleka, aby
było pulchne i miękkie.
5. Gdy ciasto przestanie lepić się do rąk, wlewaj stopniowo
ciepły, ale nie gorący tłuszcz.
6. Dodaj bakalie, wymieszaj je z ciastem i wyrabiaj
jeszcze chwilę, następnie odstaw do wyrośnięcia.
7. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz lekko wyrób, nałóż
do wysmarowanych tłuszczem foremek z kominem
do 1/2 wysokości i odstaw do ponownego wyrośnięcia.
8. Gdy ciasto wypełni foremki do 3/4 wysokości,
wstaw je do średnio gorącego piekarnika (170oC)
i piecz ok. 30 min. Gdyby rumieniło się zbyt szybko,
przykryj wierzch pergaminem; gdyby po 15 minutach
było białe, podnieś temperaturę. Przed wyjęciem
z piekarnika sprawdź patyczkiem, czy babki są upieczone.
9. Wszystkie składniki lukru połącz i ucieraj do uzyskania
gładkiej, jednolitej konsystencji.
10. Upieczone babki wyjmij z form i cienko polukruj
pędzelkiem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Mazurek tradycyjny
SKŁADNIKI:
50 dag mąki pszennej
20 dag masła
5 żółtek
mały słoik powideł śliwkowych
Dodatkowo:
białko
polewa czekoladowa
bakalie do przyozdobienia
Wykonanie:
1. Mąkę przesiej, dodaj masło, posiekaj nożem, dodaj
żółtka i cukier, wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto
(gdyby składniki nie chciały się połączyć, możesz dodać
łyżkę gęstej śmietany).
2. Z ciasta odkrój 1/3. Resztę podziel na dwie części,
rozwałkuj na grubość 1 cm.
3. Brytfankę (25 × 30 cm) wysmaruj tłuszczem i posyp
bułką tartą. Ułóż pierwszy placek – ponakłuwaj widelcem.
4. Rozsmaruj na nim powidła i przykryj drugim plackiem.
5. Z odkrojonego ciasta uformuj cienki wałeczek wokół
brzegów. Wyciśnij na nim ozdobne wzory, posmaruj
białkiem.
6. Wstaw do gorącego piekarnika (180-200°C)
i piecz ok. 30 min, aż ciasto się zrumieni.
7. Po wystudzeniu na środku ciasta rozsmaruj
polewę czekoladową i przyozdób bakaliami
w dowolny sposób.
Sernik gotowany z malinami
SKŁADNIKI:
1 szklanka cukru
1 kg twarogu mielonego z wiaderka
20 dag masła
3 jajka
2 budynie
125 ml mleka
20 dag podłużnych biszkoptów
20 dag herbatników
30 dag malin świeżych lub mrożonych
2 galaretki malinowe
Reklama
Wykonanie:
1. Do garnka włóż masło, dodaj cukier. Podgrzewaj
na wolnym ogniu do rozpuszczenia się masła.
2. Dodaj twaróg oraz jajka, cały czas mieszając. Podgrzewaj,
aż masa serowa będzie gorąca (nie może się zagotować).
3. Budyń rozmieszaj w mleku i wlej do gorącej masy
serowej. Pozostaw na wolnym ogniu, ciągle mieszając,
aż masa zgęstnieje.
4. Blaszkę o wymiarach 26 x 26 cm wyłóż papierem
do pieczenia, a następnie ściśle obok siebie ułóż biszkopty.
5. Na biszkopty wylej gorącą masę serową, wyrównaj.
Na masie ułóż herbatniki. Ciasto odstaw do przestudzenia.
6. Galaretki rozpuść w 700 ml gorącej wody, wymieszaj
i zostaw do przestudzenia.
7. Do przestudzonej, ale płynnej galaretki
dodaj maliny i wymieszaj.
Gdy galaretka zacznie tężeć,
wylej ją na ciasto.
8. Sernik włóż do lodówki
na całą noc, by się schłodził.
Kruchy torcik z brzoskwiniami
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki krupczatki
1/2 kostki masła i 1/2 kostki margaryny
2 żółtka
1 szklanka cukru pudru
1 słoik dżemu brzoskwiniowego
kilka brzoskwiń z syropu
3 białka
1/3 szklanki cukru kryształu
garść płatków migdałowych
1 łyżka tartej bułki
żółtko do posmarowania ciasta
Wykonanie:
1. Mąkę przesiej, dodaj tłuszcz, posiekaj dokładnie nożem,
dodaj żółtka i cukier, zarób ciasto nożem, a następnie
szybko zagnieć i wstaw na 30 min do lodówki.
2. Odłóż 1/3 schłodzonego ciasta, a pozostałą część rozwałkuj
na grubość 3/4 cm i wyłóż nim suchą tortownicę
(średnica 26 cm).
3. Z pozostawionego ciasta uformuj cienki wałeczek wokół
brzegów. Na wałeczku wyciśnij wzory szczypczykami
lub widelcem, posmaruj rozmąconym żółtkiem i podpiecz
w gorącym piekarniku (220oC) ok. 10 min.
4. Podpieczone ciasto posyp bułką tartą, rozsmaruj
na nim dżem, ułóż pokrojone w plasterki brzoskwinie.
5. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Wyłóż
na owoce.
6. Na suchej patelni podpraż płatki migdałowe,
gotowymi posyp pianę.
7. Ciasto wstaw do gorącego piekarnika
(180-200oC) i zapiekaj, aż piana się zrumieni.