Składniki:
10 dag fasoli
pomidory z puszki (20 dag)
łyżeczki oliwy z oliwek
kawałek pora
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
łyżeczka natki pietruszki
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, papryka słodka i wędzona, kmin rzymski, chili, granulowany czosnek
2 kromki chleba (np. graham)
Przygotowanie:
Fasolę dzień wcześniej zalej zimą wodą i odstaw do namoczenia (po zalaniu wrzątkiem powinna być gotowa szybciej). Rano przepłucz ją na sitku, przełóż do garnka, zalej świeżą wodą, dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy i gotuj do miękkości. Cebulę i por posiekaj drobno, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i por i podsmażaj przez kilka minut, aż się delikatnie zrumienią. Dodaj pomidory, ugotowaną fasolę oraz przyprawy, wymieszaj dokładnie i podsmażaj jeszcze przez 2-3 min. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Jedz z pieczywem.
Wartość energetyczna: 644 kcal; białko: 31,7 g; tłuszcz: 12,2 g; węglowodany: 112,9 g
Pomóż w rozwoju naszego portalu



